Güncel Haberler

İstanbul Ankara Süper Hızlı Trende Tarih Belli Oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı programda yaptığı açıklamada “2028 yılına kadar İstanbul – Ankara Süper Hızlı Tren projesine başlamış olacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Kulisi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Dünya kamuoylarında oluşturulmaya çalışan bir algı olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, sanki bu işin miladının 7 Ekim olması gibi bir algı olduğunu söyledi. Hamas nedeniyle başladı algısı olduğunu ve bunun kesinlikle yanlış olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Filistinli kardeşlerimiz yıllardır hapsedilmekte” dedi.

Kalkınma yolu projesi

“Bir kuşak bir yol” yaklaşımıyla Türkiye’nin olduğu koridorun çok önemli bir yerde olduğuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, kıymetli bir coğrafyada bulunduğumuza dikkat çekti. “Gerçekten dünyadaki ticaret hacmi o kadar artıyor ki hangi oranlarda nereden taşınacak bunu konuşmak daha doğru olur” diyen Bakan Uraloğlu, bu koridorlarda daha fazla yer alabilmek için ne yapabiliriz diye düşündüklerinde Kalkınma Yolu projesine geldiklerini söyledi. Demiryolu ile Londra’ya kadar gitme imkanına sahip olunacağını dile getiren Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’dan Pekin’e kadar da gidebileceğini vurguladı. Bu koridorların Türkiye üzerinden geçmesinin önemli olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, Döviz girdisi ve istihdamın da söz konusu olacağını belirtti. Görüşmelerin bitmek üzere olduğunu ve bu ay içerisinde bakanlar seviyesinde görüşmelerinin olacağını aktaran Bakan Uraloğlu, sonrasında da liderler seviyesinde görüşmeler olacağını kaydetti. Filistin gündeminin bütün dünyayı etkilediği için buna göre programları yürüttüklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Irak’ın Kuzey taraflarını aldığınızda biraz daha dağlıktır ama diğer taraflarda bir zorluk yok. 2030 yılında bitecek bir proje olarak görünüyor. Komşulara da diyoruz ki “Biz 4 ülke olarak hem fikiriz ama siz de buyurun katılın” şeklinde konuştu.

Zengezur koridoru

Şuanda hali hazırda Bakü-Tiflis-Kars üzerinden gelen bir yol var. Orada da bir alternatif bir koridor olacak. Doğrudan Azerbaycan üzerinden gelip Ermenistan ve Nahçıvan sınırından geçip Kars’a ulaşan bir koridor. Bu koridora bağlanan, dünyaya bağlanmış olacak. Aklı selim olan buraya dahil olmak istemelidir. Bazen siyaset ve kamuoyu baskılarının önüne geçiyor olabilir, Ermenistan için diyorum.

Demiryolu hatları

AK Parti hükümetinin döneminde güzel işler yaptıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, vatandaşın teveccühünü kazandıklarını anlattı. Türkiye’nin ilk etaptaki karayolu ihtiyacını karşıladıklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, hala ihtiyaç olduğunu söyledi. Ancak demiryolları tarafında güzel işler yaptıklarını ve 14 bin kilometreye çıkardıklarını belirten Bakan Uraloğlu, 2 bin 250 kilometre yeni hat yaptıklarını dile getirdi. Gelecek projeksiyonunda 2028’e kadar neler yapabileceklerini tasarladıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, “Sıfır emisyon noktasında da demiryolu taşıması çok daha önemlidir. Demiryollarında daha fazla bir şeyler yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

İstanbul – Ankara Süper Hızlı Tren projesi

2028’e doğru neler olacak, Ankara İzmir Yüksek Hızlı Trenin açıldığını göreceklerini belirten Bakan Uraloğlu, Mersin – Adana – Osmaniye – Gaziantep Hızlı Trenin açıldığını göreceklerini söyledi. Ankara -İstanbul Süper Hızlı Trenine başlamış olacaklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, 12 kentin YHT’den yararlanabildiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Süper Hızlı Tren ile Ankara’dan İstanbul’a 80 dakikada gelinecek” dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne demiryolu projesi

İstanbul yükünü alan raylı sistem Marmaray 1 milyarın üzerinde yolcu taşıdığını anlatan Bakan Uraloğlu, “Bu haliyle bile yetmiyor. Gebze’den başlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü geçerek İstanbul Havalimanı üzerinden Çatalca’ya gidecek bir güzergah olacak. 2028’e kadar bitecek” dedi.

Kent içi raylı sistemler

Bakan Uraloğlu, “Kocaeli Kuzey hafif raylı sistem hattı, Bursa – Üniversite Görükle uzatması hattı, Sakarya – Adapazarı Serdivan raylı sistem hattı, Samsun raylı sistem hatları araç alımı var” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da raylı sistem

Bakanlık tarafından 130 kilometrelik bir metro hattı yapıldığını söyleyen Bakan Uraloğlu, İBB yönetimi tarafından İstanbul’da yakın zamanda hizmete açılan bir metro olmadığını ifade etti.

Köprü ücretleri

İlk açıldığı zaman Osmangazi Köprüsü’nün ücretinin 20 litre akaryakıtta tekabül ettiğini dile getiren Bakan Uraloğlu, “Şimdi geçiş ücreti 4-5 litre akaryakıta tekabül ediyor. 2 senedir zam yapmadık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir